פונדקאות בהלכה

Rate this post

אנשים רבים מתחילים את תהליך הפונדקאות, אך שואלים את עצמם האם תהליך פונדקאות בהלכה הינו הליך כשר ותקין על פי ההלכה היהודית? התשובה לכך היא –  הליכי הפונדקאות במדינת ישראל מנוהלים מפוקחים ומבוקרים על ידי וועדה מיוחדת אשר נותנת אישור הסכמים לנשיאת עוברים. כחלק בוועדה זאת, נמנה רב אשר לו ידע רב בנושא ההלכה בתחום הפונדקאות, הוא בוחן כל מקרה לגופו ומוודא היטב כי אין מניעה מסוים גם לאם הפונדקאית, וגם למשפחה שמקבלת את הילד ומסייע להם לעבור את הליך הפונדקאות על הצד הטוב ביותר על פי ההלכה.

בבסיס האישור ההלכתי זה, עומדת העובדה כי ההיריון הינו רצוי ומושג באמצעים רפואיים ולא כתוצאה מיחסי אישות בין האב המשפחה לבין האם הפונדקאית, שכך על פי ההלכה הליך זה הינו כשר. מעבר לכך ישנם סעיפים שונים שחוקקו בחוק הפונדקאות  – בשנת 1996 ובהם ניתן לראות כי חלק מהחוקים מתייחסים ברגישות לנושא ההלכתי של התהליך, וזאת תוך כדי התחשבות והיענות והתייחסות לסוגיות הלכתיות.

החוקים הבולטים לפי ההלכה הם:

·         מי שיוכל לקבל את אישור הוועדה להליך הפונדקאות הם – רק זוג שהם גבר ואישה שמעוניינים בילד.

·         הזרע המשמש להפריה לאם הפונדקאית בתהליך עצמו, יהיה רק זרעו של האב המיועד, שהוא בן הזוג של האם המיועדת, ולא מזרע של תורם.

·         על האם הפונדקאית להיות רווקה או גרושה, וכמובן שלא תהיה בין הזוג המיועדים לבין האם הפונדקאות כל קשר משפחתי – כפי שנקבע בחוק.

·         חל איסור שהאם הפונדקאית תהיה נשואה בשל החשש "לממזרות", שהרי היא אישה נשואה ומביאה ילד מזרע אחר, ולפי ההלכה – אישה נשואה שמביאה ילד מגבר אחר, הילד נחשב לממזר.

·         על אם פונדקאית בהלכה להיות בת דתה של ההורים המיועדים לקבל את התינוק.

במשך השנים פסקי הדין שינו מעט את הקריטריונים לאחר שזוגות רבים גילו כי אינם מצליחים למצוא אישה שאכן תענה על כל הקריטריונים ההלכתיים. הפסיקה שונתה מעט כאשר זוג נפגשו עם הרב "עמאר", הם היו בתחילת התהליך והתקשו למצוא אישה שעמדה בכל הקריטריונים ההלכתיים. הרב עמאר התייעץ עם רבי עובדיה יוסף, שהיה ידוע כפוסק גדול בענייני פונדקאות ובכלל בכל תחום. הרב עמאר ציין כי יש בנושא מחלוקת הלכתית, מאחר ובני הזוג רצו להתחיל את התהליך עם אישה נשואה. עוד הוסיף, כי לאחר התייעצות עם הרב עובדיה יוסף הם הסכימו כי מדובר במקרה שמחייב חריגה ממה שהיה מקובל בזמנו. הרב עובדיה יוסף, התיר לזוג לעזר באישה נשואה, אך ציין בפסיקה – כי אין לראות בה תקדים, אך ללא ספק הפסיקה הקלה עליהם את תהליך הפונדקאות.

אם כך ניתן לומר כי טרם חוקק חוק שמותיר לעזר בנשים נשואות לצורך פונדקאות, אך ישנם מקרים בהם בני זוג יוכלו לקבל הקלות בנושא ההלכתי של התהליך.